10 minutes Dance parties

 
 

Vestby Stasjon 

8. juni kl. 07:20, 07:50, 08:20

9. juni kl. 07:20, 07:50, 08:20, 08:50, 09:20, 09:50

Pris: GRATIS, men krever registrering. REgistrer deg her

-

Son Torg

14. juni kl. 08:30, 14:00, 14:30, 15:00, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30

Pris: GRATIS, men krever registrering. REgistrer deg her

-

Hølen/Sånafest i festivalhagen 

22. Juni kl. 18:45, 19:15, 19:45

23. Juni kl. 18:30, 19:00, 20:00

24. Juni kl. 14:30, 16:00, 16:30

Pris: GRATIS, men krever registrering. REGISTRER DEG HER

Sted: Festivalhagen, Store Strandgate 11 i Hølen

JOF også kjent som Joseph O’Farrell ønsker deg velkommen til 10 minutes dance parties, en feiring av kunst og farger, kostymer og fellesskap, og dansens universelle natur! Dette arrangementet er for alle aldre. Hovedformålet er å ha det så gøy som mulig, men det er også en liten vri: du har bare 10 minutter til å danse. Dette verdensomspennende fenomenet kommer til Sånafest og Hølen 22-24.juni. I forkant av dette vil du kunne oppleve prosjektet i Vestby og i Son, der prosjektet er et samarbeid med Vestby kommune, Den kulturelle skolesekken, Vestby Ungdomskole, Grevlingen Ungdomsskole og Sånafest. To tidlige morgener i Vestby legger vi opp til at du kan våkne til litt danserytmer og samtidig rekke toget! JOF har med seg samarbeidspartner Sam Halmarack fra England for å bistå i prosjektet. Forvent verdensrekordforsøk, dansekonkurranser, akrobatikk, og dans med tolkninger ut i det ukjente.

Er du mellom 11-16 år kan du melde deg på sommerskole i Hølen 20-21.juni og bli med på å styre showet under Sånafest!

Joseph O'Farrell, også kjent JOF, er en multikunstner, DJ, produsent, kurator, musiker og foreleser som jobber internasjonalt fra sin hjemmebase i Melbourne. JOF lager storskala installasjons-/teaterverk med og for samfunn som feirer vårt mangfold og bringer mennesker sammen i morsomme og usannsynlige situasjoner.

 
 

Ludo & Arsène (Be Flat)

 
 

21.juni kl.14:00-14:30 Glenneparken i Son 

22.juni kl.17:30 Be Flat er med på festivalåpning i Hølen med akrobatiske innslag, oppmøte på Hølen torg! 

24.juni kl.15.00-15:30 i festivalhagen i Hølen under familiedagen

Pris: GRATIS!

Ludo og Arsène

- spektakulær akrobatikk i landskapet kommer til Hølen!

Vi er veldig stolte av å kunngjøre at det belgiske kompaniet Be Flat kommer til Sånafest! De vil sette sitt preg på festival-dagene og kommer med urban akrobatikk, sommerkurs i parkour, morgenklasse og på lørdag 24.juni: Forestillingen “Ludo og Arsène”. 

Ludo og Arsène beveger seg rundt i festivalen, alltid på vei mot et viktig oppdrag. En spontan interaksjon med en gruppe festivalgjengere får dem til å stoppe. Det som følger er en leken og absurd, akrobatisk og improvisert forestilling, som forholder seg til omgivelsene og publikum.

Be Flat er en blanding av akrobatisk sirkus og parkour fra Gent grunnlagt av Ward Mortier og Thomas Decaesstecker. Ved å reagere på omgivelsene blir hver forestilling en unik begivenhet. 

Velkommen til en unik opplevelse for hele familien du sent vil glemme! 


 
 
 

FESTIVALÅPNING

 
 

Tid: Torsdag 22.juni kl.17:30 og utover

Pris: GRATIS

Sted: Hølen torg, med parade til festivalhagen


Velkommen til festivalåpning for hele familien!

 

Det blir artig festivalparade, kunstprosjekter, akrobatikk av Be Flat, åpningstaler og underfundige innslag. Festivalstemning med god mat og drikke 


  • Barn som har vært på sommerkurs i gjøglerteater ved Bifrost Hølen Regnbueteater og Vestby kulturskole opptrer

  • Installasjonen "TOBOGAN GAKKI" av ICHI kan oppleves i festivalhagen, og du skal ikke se bort i fra at ICHI selv tar turen med sine styltebassgitarer og symbalhatt på hodet

  • «10 minutes dance parties» er mulig å bli med på 

  • Utstillingen «MASISI" og kortfilmen "Why I dance» av Andreas Strand Renberg på Hølen kafé (vernissage kl.16:00)

  • Illustratører fra prosjektet «In search of democracy 0.3» sitter ved et tegnebord i festivalhagen og inviterer deg til å sitte ned og svare på et enkelt spørsmål: Hva savner du og hvilke gode ideer har du for å skape et bedre sted der du bor? Hver samtale varer i ca. 15-20 min, og basert på dette blir det laget en tegning som umiddelbart blir en del av en helhet som stilles ut i skolehagen 22-25.juni. 

 
 

"Site Specific Performance" med Still Life

Foto: Lou Verschueren

 
 

21. Juni - Kl 11:00 - 16:00

22. Juni - Kl 11:00 - 16:00

23. Juni - Kl 11:00 - 16:00

24. juni - 10:00 - 15:00

Praktisk

-pris: 1300kr(gratis for PRODA-medlemmer)

-søknadsfrist 21.mai

- Sånafest vil prøve å skaffe gode avtaler på overnatting for deltakerne som ønsker det, eller er behjelpelig med å frakte til og fra tog ved behov 

- Kursavgiften inkluderer festivalpass for hele programmet

- Sted: Lokale hjem og gymsalen på Hølen skole

MELD DEG PÅ HER

Under årets Sånafest får man som profesjonell scenekunstner mulighet til å søke om plass på en fire dagers site specific og performance workshop med den belgiske scenekunst-duoen “Still life”. Workshopen er en del av den magiske kunstfestivalen i Hølen i Vestby kommune.

Kurset er tverrfaglig og ser på hvordan man kan skape et kunstnerisk innhold ut i fra et sted og gjennom å observere de som bor der: I dette tilfellet private hjem i den lille gaten Parkveien i Hølen. Ved karakterbygging, kostymebruk og sceniske verktøy, inspirerer Still life til å spille på lekenhet, absurditet og nonverbale tablåer.

Sånafest er interessert i å utforske forskjellige måter å skape kunstnerisk materiale på. Dette er utgangspunktet for både workshopens innhold og visning. Ut i fra et gitt sted, omgivelsene og møter, er vi interessert i å se hva som kan oppstå. Med utgangspunkt i et par hus i en liten gate og et utvalg av eventyrlystne naboer, vil Sophie Linsmaux og Aurelio Mergolas, sammen med workshopdeltagerne, utforske og eksperimentere med dagligdagse absurditeter. I denne tverrfaglige workshopen vil dansere og skuespillere skape noe sammen. Innbyggerne og deres private hjem, eiendeler, hage, garasje og hverdag er inspirasjonen. “Still life” med sin spesielle realisme og humor, jobber med karakterer, kostymer og dypdykker ofte ned i konkrete miljøer som vi kjenner til; som stemningen i en kantine, i et sykehus, i en begravelse. Duoen har et uttrykk som er dialogfritt og er en kombinasjon av fysisk teater, mime og bevegelse. Både profesjonelle dansere og skuespillere som deltar vil kunne påvirke og inspirere hverandre. Sånafest er nysgjerrige på hvordan og hva slags scenekunstmateriale som blir skapt ut i fra slike møter, der kreative prosesser både er ufarlig, tilgjengelig, lekent og samtidig høyst profesjonelt.

Det hele blir et eksperiment og et laboratorium, et kurs utenom det vanlige, om naboskap og med karakterer vi ikke har sett før. Vi er spente på både prosess og resultat, og er nysgjerrige på kombinasjonen av Sånafest som workshopsted og “Still life” sin spesielle realisme, absurditet og humor. Workshopen vil ende med en arbeidsvisning under en kunstvandring i Hølen 24.juni.

Kursholdere:

Still life (BE) er Sophie Linsmaux og Aurelio Mergolas teatralske lekeplass, der de skaper lekne, forurolige forestillinger som blander humor og særhet. Gjennom sine produksjoner utvikler de sin egen form for nøye skrevet visuelt teater. I sine dialogfrie skuespill tar de for seg en verden der alt går veldig, veldig galt. Der tiden forvrenges, og kroppene og følelsene våre avsløres. Fratatt ord, forsøker karakterene å finne mening og formål for enhver pris. 

https://still-life.be/en/


Denne workshopen er i samarbeid med Dansekunst i Østfold, Norsk Skuespillersenter, Skuespiller- og danser alliansen og PRODA Østfold.

 
 

Breakfast talk about art and everything

 
 

22. Juni - Kl 11:00 - 12:00

23. Juni - Kl 11:00 - 12:30

24. Juni - Kl 11:30 - 12:30

25. juni - 11:00 - 12:30

Sted: Festivalhagen, Store Strandgate 11 i Hølen

Med: Philipp Schulte (Tyskland)
Daglige samtaler om det som skjedde i går

22.juni kl.11:00-12.00 Samtale med Marianne Stranger om Bever?Bevares!

23.juni kl.11:30-12:30 Samtale om MASISI & WHY I DANCE av Andreas Strand Renberg
og METAMORFOSE NR. 2 av Livia Hiselius and Petros Lappas 

24.juni kl.11:30-12:30 Samtale om NEST av Marie Gyselbrecht og KRÅKA av Vadmelsbanden

25.juni kl.11:00-12:30
Samtale om In search of democracy 3.0 av New Heroes, Yoga Riot av Direct Action Theater og Believe av Structure Couple

Every morning, over tea and breakfast, in every language we can speak (including translations into Norwegian and English), among ourselves, with artists present or not, as the experts (of our own individual experiences) that we are. What did we see? What did we hear? What did we like? What did we hate? And most of all: Why? Everyone is invited to this series of open talks, hosted by dramaturg Philipp Schulte.

Velkommen til en hyggelig morgen i festivalhagen med samtaler om hva vi opplevde på festivalen i går. Vi serverer bakevarer og kaffe/te. Kanskje har du varmet opp kroppen med morgenklasse først?

Alle er invitert til denne serien med åpne samtaler, ledet av den tyske dramaturgen Philipp Schulte. Samtalene vil foregå på engelsk og norsk. 

Philipp Schulte

Philipp Schulte er professor med fokus på scenografi og performanceteori ved Akademiet for Scenekunst i Fredrikstad, samt administrerende direktør ved Hessian Theatre Academy (Frankfurt/M.). Han studerte Applied Theatre Studies i Bergen og Giessen, hvor han tok doktorgrad i 2011. Som frilansskribent og dramaturg har han blant annet jobbet for zaungäste ensemble (Frankfurt/M.), Liam Al-Zafari (Oslo), Mamoru Iriguchi (Edinburgh), Andreas Bachmair (Amsterdam), Mathias Max Herrmann (Hannover), og det inkluderende performancekollektivet I Can Be Your Translator (Dortmund). Han har publisert en rekke essays og bøker. Schulte har forelest om teaterteori ved ulike universiteter og kunsthøgskoler i Tyskland og Norge. 

 
 
 

Bygd i bevegelse: Morgenklasser

Foto: Halvard Haga

 
 

Dato: 20.juni-25.juni

Pris: Gratis

Sted: Ballbingen, Elverhøyveien 11

Tradisjonen tro inviterer vi til morgenklasser på Sånafest. 

Bli med på å starte dagene dine i juni på en helt annerledes måte enn du vanligvis gjør! 

Deltagere på klasser under Sånafest er en god, avslappet blanding av lokale innbyggere og kunstnere som viser forestillinger på festivalen. Ingen forkunnskaper trengs, kun en dose nysgjerrighet, tøy det er lett å bevege seg i - og det er lurt å ha med en vannflaske. Utfyllende info på hjemmesiden.

Tirsdag 20.juni, kl.10:00-11:00

Yoga og Qi Gong 

Kursholdere: Rune Renberg og Inger Strand (NO)

Yoga for alle, iblandet litt Qi Gong og andre varianter av fysiske øvelser tilpasset de som er tilstede. Fokus på å merke seg selv, avspenning og tilstedeværelse.

Onsdag 21.juni, kl.10:00-11:00

“MYSTERY BOX”  

Kursholdere: Joseph O’Farrell / JOF (AUS) og Sam Halmarack (UK) 

Bli med på en kreativ morgenklasse med duoen bak prosjektet 10 minutes dance parties som vises på Sånafest i år. Er du en morgenfugl som liker å bevege på kroppen og også har lyst til å være en del av kreasjonen av et nytt kunstnerisk verk, så er dette midt i blinken for deg. Sam og JOF beskriver seg selv som bestevenner og brødre, og har vært utøvende kunstnere sammen over lang tid. Under Sånafest holder duoen i år to morgenklasser, og beskrivelsen er under tittelen “mystery box”. Her ønsker de å gi deg flere perspektiver på hvordan møte verden. De skal jobbe med lyd, snakke om relasjoner og bevege kroppen, og resultatet av dette sammen med alle deltakere vil være en del av utviklingen i Sam og JOF sin neste kunstneriske kreasjon. 


Torsdag 22.juni, kl.10:00-11:00

Morgenklasse med Be Flat 

Kursholdere: Thomas Ward Mortier og Thomas Decaesstecker (BE)

Start dagen med belgiske Be Flat, som har et uttrykk som er en blanding av akrobatikk og parkour. Duoen setter sitt preg på festivaldagene med forestillingen Ludo & Arsène som spilles i Son 21.juni kl.14:00-14:30 og på familiedagen i Hølen 24.juni kl.15:00-15:30. De holder sommerkurs i parkour for barn og unge og er også med på åpningen av festivalen 22.juni i Hølen. Velkommen til morgenklasse!

Fredag 23.juni, kl.10:00-11:30

A body and voice practice 

Nela H. Kornetová & Ellen Røhr-Staff fra Direct Action Theatre (NO/CZ)

I denne klassen til Nela og Ellen vil du lære alt du trenger for å kunne bli med som frivillig i Direct Action Theatres “Arrest Yoga” og “Karaoke Riot” under Sånafest i år. Du er så klart velkommen til å delta selv om du ikke ønsker å være med her. Nela vil introdusere deg for sin egen praksis  «The Body of Many Voices» som tar utgangspunkt i kropp og stemme som en helhet. Hun jobber med bevegelses- og klangøvelser organisk basert på sansefornemmelser. 

Lørdag 24.juni, 10:00-11:30

Dans

Luis García "Fruta" (ES)

Prøv deg på noe nytt, finn veien ut av uventede situasjoner, feil uten frykt ... Denne klassen utfordrer deg til å våge deg ut av komfortsonen. Fruta er overbevist om at vi trenger mer rom og flere anledninger til å slippe oss løs, ha det gøy og «miste oss selv»: «Hvis alle danser mer, vil verden bli et bedre sted!» Teknikkene, verktøyene og tilnærmingene Fruta bruker, er basert på år med improvisasjon og sceneopptreden, blant annet i hans eget kompani Los Informalls. Målet med klassen er å legge til rette for trygge og komfortable omgivelser der alle kan eksperimentere uten at noen bryr seg – med kroppen som verktøy og det fysiske rommet som et middel til utfoldelse. Her på Sånafest er han aktuell som danser i forestillingen NEST av Marie Gyselbrecht og “ESO” av Los Informalls.

Søndag 25.juni kl.10:00-11:00

Avlutningssermoni 

Kursholder: Joseph O’Farrell / JOF (AUS) og Sam Halmarack (UK) 

Velkommen til årets siste morgenklasse og avslutningssermoni med JOF og Sam fra 10 min dance parties. Det siste vi gjør sammen i år før vi drikker vår siste kaffe og spiser vår siste bolle med Phillip på vår siste frokostsamtale. Bli med og avslutt denne eksplosjonen av en festival med våre venner fra Australia og England og ta et siste farvel, kanskje en dans? Jof og Sam har en overraskelse på lur. Hvem vet hva vi har i vente denne morgenen, vi får se hva de finner på. Møt opp og bli med!


 
 
 

DEVA

 
 
 

Dato: 23. juni kl 21:00

Pris: Dagspass eller enkeltbillett

Sted: Festivalhagen, Store Strandgate 11 i hølen

Dorina Takács (Дeva) er fremadstormende artist som har fått europeisk anerkjennelse i ung alder. Hun vant blant annet Music Moves Europe Awards i 2022! Deva skriver og fremfører elektronisk musikk inspirert av ungarsk folkemusikk. I barndommen gikk hun på en barneskole spesialisert i musikk, deltok i kor og fremførte folkedanser. På ungdomsskolen oppdaget hun elektronisk musikk, techno og ambient-stiler, men mente de manglet dype følelser. Hun er sterkt påvirket av alt-J, Nils Frahm, Weval, Four Tet, Tame Impala, samt Zoltán Kodály.

Deva skriver og produserer sangene sine selv. Devas musikk er atmosfærisk, med pulserende bass og polyfone mantraer inspirert av magiske ungarske folkesanger. Hennes etterlengtede debutalbum ‘Csillag’ ble gitt ut 20. januar 2023 på Move Gently Records.

'Csillag' (“Stjernen”) er en fortelling om livet, linjen av indre vekst, lengsel og skjebne.

Fredag 23. juni står hun på scenen under SÅNAFEST. Vi er så utrolig stolte over å ha en så talentfull og kreativ sjel i Hølen under årets festival!

 
 
 

AYOM 

 
 

Dato: 24. juni kl 21:30

Pris: LØRDAGSpass eller enkeltbillett

Sted: Festivalhagen, Store Strandgate 11, Hølen


Transatlantisk lykke besøker Hølen!  Gjør dere klare for en uforglemmelig musikkopplevelse når Ayom avslutter Sånafest 2023.

Supergruppa Ayom består av seks medlemmer fra Angola, Brasil, Hellas og Italia, med den brasilianske sangeren og perkusjonisten Jabu Morales i sentrum. Bandet er forankret i brasiliansk kultur, samtidig som utvekslingen mellom uttrykk, på tvers av grensene, er helt sentral for bandets musikk. Deres prisbelønte debutalbum består av låter som både peker på og låner fra folkemusikken i Brasil, Angola og Kapp Verde.

Debutalbumet kom i 2020. “Ayom” mottok strålende anmeldelser og ble nylig kåret til "Årets album" av Songlines Magazine. Bandet kommer bare til å vokse i årene som kommer, og vi er mer enn klare for deres første besøk til Sånafest.


 
 
 

ICHI

 
 

Dato: 23.juni kl.20:00 & 24. juni 16:00 og 18:00

Pris: enkeltbillett

Sted: Store Strandgate 1, 1550 Hølen


ICHI er en helt unik performancekunstner og musiker fra Nagoya i Japan som tar konseptet “enmannsband” til nye høyder. Han er kjent for sitt helt særegne og helsprø uttrykk med underfundige og hjemmelagde instrumenter, som er skapt ut av diverse hverdagslige gjenstander og dippedutter. Vi vil blant annet bli introdusert for en stylte-bassgitar, Kalilaphone, Ballongfløyte, Hatteboks-pedal-tromme, Tapumpet, Perkusjon-sko og symbalhatt med ståltromme og pingpongballer. 

Det siste tiåret har han turnert i Asia og Europa, og spilt på festivaler som blant annet Clockenflap,The Great Escape og Glastonbury. 

‘What on earth is this?! It`s brilliant!’ STEVE LAMACQ‘

It's a trip to listen to and watch’ DON LETTS

‘Hilarious & bonkers & brilliant!’ LAUREN LAVERNE

ICHIs lekenhet og helsprø fantasifulle verden er noe som vil passe for alle aldre. Under Sånafest spiller han hjemme i en lokal stue, så dette vil bli en helt unik og intim kunstopplevelse av de sjeldne. Begrenset med plasser!

22-25.juni i festivalhagen: 

Installasjonen "TOBOGAN GAKKI" av ICHI kan også oppleves på årets Sånafest. Verket er inspirert av en tsjekkisk barneleke og laget av ting som ICHI har funnet, som havet har tatt med seg inn på stranden og av resirkulerte leker. Verket passer for et publikum helt ned til de aller minste. Tobogan gakki


 
 
 

Serve and Protect “Direct Action Theatre” (D.A.T.) 

 
 

Arrest Yoga

Dato: 23.juni kl.19:30 - 19:50

Sted: Skolehagen, Store strandgate 11
———

Grand Plié Policié og Karaoke Riot

Dato: 24.juni

Denne dagen kan du bl.a. oppleve pop-up som Grand Plié Policié og Karaoke Riot.

Direct Action Theatre er en del av årets FAMILIEDAG på Sånafest. 

Pris: Gratis


Hvordan henger protest og performance sammen? Direct Action Theatre (D.A.T.) jobber i krysningspunktet mellom kunst og aktivisme. Gjennom et samarbeid med Østfold Internasjonale Teater har D.A.T både annonserte og uannonserte visninger ulike steder i 2022 og 2023. Vi gleder oss stort over å ha denne gruppen her hos oss på Sånafest!

I serien Serve and Protect, som er en variasjon over mottoet til amerikansk politi, bruker D.A.T. opprørspoliti-uniformer som sitt viktigste visuelle og symbolske materiale. Leken med symbolverdier brukes som et kraftig virkemiddel i D.A.T. sine offentlige intervensjoner, som ofte er basert på aktuelle sosiopolitiske spørsmål eller miljøsaker. Ved å plassere uniformene i absurde eller uvanlige situasjoner stiller kunstnerne lekne spørsmål både rundt maktforhold og politiets status som institusjon.

Har du lyst til å bli med som frivillig og bl.a. oppleve hvordan det er å ha på deg en opprørspoliti-uniform? D.A.T og Sånafest ser etter frivillige som har lyst til å bli med som utøvere i prosjektet. Ta kontakt via frivillig@saanafest.com og møt opp til morgenklasse med D.A.T. fredag 23.juni kl.10:00-11:00. På morgenklassen vil du lære det du trenger for å være med.

Arrest Yoga

Would you like to feel strong or powerful? If yes, join public intervention by D.A.T. where you can meditate over the good and the evil while stretching your body.

Karaoke Riot

Direct Action Theatre as riot police officers prepared a couple of songs that might make you rock. Can they touch your heart or make you dance?

Grand Plié Policié

A vivid tableaux of tender swan officers practicing their routine on the bridge over the river in Hølen.
——————-

Prosjektet er støttet av
T.I.T.S. performancegruppe, Projektor Pøblene, Østfold Internasjonale Teater, Grenland Friteater, Rosendal Teater, Nová Síť, EEA Grants, Kulturrådet og Kulturkontakt Nord.

Foto av Jan Hajdelak Husták i samarbeid med Direct Action Theatre-teamet.

D.A.T er i samarbeid ØIT. 


 
 
 

“Direct Action Theatre” (D.A.T.) 

 
 
 

Arrest Yoga

23.juni kl.19:30 - 19:50

Festivalhagen, Store strandgate 11

-

Grand Plié Policié 

24.juni kl.13:00-14:15 - del av Opplevelsesvandringen, oppmøte Hølen torg  

-

Karaoke Riot 

24.juni kl.20:30 pop up, Festivalhagen

Pris: Gratis

Serve and Protect

“Direct Action Theatre” (D.A.T.)

Hvordan henger protest og performance sammen? Direct Action Theatre (D.A.T.) jobber i krysningspunktet mellom kunst og aktivisme. Gjennom et samarbeid med Østfold Internasjonale Teater har D.A.T både annonserte og uannonserte visninger ulike steder i 2022 og 2023. Vi gleder oss stort over å ha denne gruppen her hos oss på Sånafest!

I serien Serve and Protect, som er en variasjon over mottoet til amerikansk politi, bruker D.A.T. opprørspoliti-uniformer som sitt viktigste visuelle og symbolske materiale. Leken med symbolverdier brukes som et kraftig virkemiddel i D.A.T. sine offentlige intervensjoner, som ofte er basert på aktuelle sosiopolitiske spørsmål eller miljøsaker. Ved å plassere uniformene i absurde eller uvanlige situasjoner stiller kunstnerne lekne spørsmål både rundt maktforhold og politiets status som institusjon.

Har du lyst til å bli med som frivillig og bl.a. oppleve hvordan det er å ha på deg en opprørspoliti-uniform? D.A.T og Sånafest ser etter frivillige som har lyst til å bli med som utøvere i prosjektet. Ta kontakt via frivillig@saanafest.com og møt opp til morgenklasse med D.A.T. fredag 23.juni kl.10:00-11:00. På morgenklassen vil du lære det du trenger for å være med.

Arrest Yoga

Would you like to feel strong or powerful? If yes, join public intervention by D.A.T. where you can meditate over the good and the evil while stretching your body

Karaoke Riot

Direct Action Theatre as riot police officers prepared a couple of songs that might make you rock. Can they touch your heart or make you dance?

Grand Plié Policié

A vivid tableaux of tender swan officers practicing their routine on the bridge over the river in Hølen.

———-

Prosjektet er støttet av
T.I.T.S. performancegruppe, Projektor Pøblene, Østfold Internasjonale Teater, Grenland Friteater, Rosendal Teater, Nová Síť, EEA Grants, Kulturrådet og Kulturkontakt Nord.

Foto av Jan Hajdelak Husták i samarbeid med Direct Action Theatre-teamet.

D.A.T er i samarbeid ØIT. 

 
 
 

Los Informalls - ESO

 
 

Dato: 24.juni kl. 17:15

Pris: LØRDAGSPASS eller ENkeltbillett

Sted: Kongeveien 6, 1550 Hølen


ESO er et eventyr for alle slags publikum der dans, musikk og improvisasjon får utfolde seg preget av humoren til Los Informalls i en egenartet interaksjon med publikum og omgivelsene. Forestillingen spilles i en lokal hage i Hølen. 

ESO er en kortvarig fysisk teaterforestilling der protagonisten får overraskende besøk av en illusorisk karakter. Litt etter litt utvikler det seg et forhold mellom hovedpersonen og hans usynlige gjest, som får liv gjennom lyd. De treffer hverandre på surrealistiske «steder» som blir utgangspunkt for en rekke uventede situasjoner. 

Stykket søker å vekke gnisten i den kollektive fantasien ved å tøye et enkelt konsept mot det ekstreme. ESO er en fantastisk fortelling der ord mister vekt og den fysiske kroppen overtar. Et stykke som åpner dørene til et sted der alt er mulig, og alt kan skje fra den lille irriterende lyden til et fullstendig kaotisk scenario.

Los Informalls er et multikunstnerisk scenekompani bestående av Luis Garcia og Pere Joseph. De sier selv at de beveger seg mellom dans, teater og det ukjente. Luis og Peres skaper verk som er tilgjengelige og sensitive, men også fulle av humor og sosialt engasjement. De er begge profesjonelle improvisatører – allsidige som en sveitsisk hærkniv – og utforsker gjerne grensene for sosiale konvensjoner og det politisk korrekte.

Kompaniet ble offisielt grunnlagt i 2019 som et felles prosjekt der Luis og Peres forente krefter og erfaringer, omtrent som når to meteoritter treffer hverandre. Før dette arbeidet de også sammen i diverse grupper og prosjekter – og har siden 2009 gjestet flere festivaler og eventer som La Mercé (Barcelona) Del tebre Dansa, Danseu Festival, Centro Botin (Santander), Festival Hop, Free Bodies, Teatro Pradillo (Madrid), Festival Asalto (Zraagoza) og Descalzhina (Madrid).  

For mer informasjon se www.losinformalls.com


 
 
 

 IN SEARCH OF DEMOCRACY 3.0

Foto: Nichon Glerum

 
 

Tid: Fredag 23.juni kl 17:00 - 18:15

Pris: Arrangementet er Gratis, men krever registrering. REGISTRER DEG HER

Sted: Villa Elverhøy, Elverhøyveien 32, 1550 hølen


Forestillingen IN SEARCH OF DEMOCRACY 3.0 er noe så uvanlig som et energisk og humørfylt stykke om demokrati! Hvis vi vil fordele makt på en rettferdig måte, må noe endres. Men hva – og hvordan, spør kompaniet New Heroes, som leter etter svar i hele Europa. IN SEARCH OF DEMOCRACY 3.0 hadde norgespremiere i regi av Østfold Internasjonale Teater høsten 2021. Nå gjester den kritikerroste forestillingen årets Sånafest. 

Energi, humor og medvirkning

Vi lever i en verden med krig, autoritære regimer, folk på flukt, økende forskjeller mellom fattig og rik, voksende mistillit til politikere, desinformasjon i sosiale medier osv. Demokratiske verdier er under press. I Norge er vi så heldige å bo i et land hvor demokratiet har gode kår generelt, eller? Lokalt demokrati preges av avmakt i møte med nasjonale og globale utfordringer. Men det går altså faktisk an å ta tak i alt dette på en morsom og engasjerende måte!

Forestillingen starter med at stykkets forteller gir en rask innføring i demokratiets begynnelse i antikkens Hellas. Deretter får vi en gjennomgang av demokratiet opp gjennom historien fram til dagens utfordringer og en mulig fremtid. Skuespillerne inviterer hele tiden publikum til å tenke høyt, komme med direkte innspill og delta i avstemninger underveis. På denne måten blir tilskuerne med på en morsom og interaktiv opplevelse av demokrati i praksis!

Forestillingen tar ikke opp endelige konklusjoner eller drøfter hvilken politisk retning som er riktig, men får oss heller til å stoppe opp og vurdere om samfunnsstrukturen rundt demokratiet vårt virkelig er det beste. Kan vi skape et enda bedre, mer effektivt og rettferdig demokrati i Norge?

Forestillingen finner sted på Villa Elverhøy i Hølen, i Vestby kommune. Bygningen ble satt opp i 1914 og etter en rekke eiere har huset i senere tid også fungert som Hølens forsamlingshus. Vel-møter og informasjonsmøter i forskjellig skala har vært med på å skape engasjement i de ellers vakre omgivelsene i og rundt villaen. Husets historie tillater diskusjoner, lytting og ytring, noe vi mener vil lage gode rammer når vi nå ønsker at lokalbefolkningen igjen skal engasjere seg.

In Search of Democracy er en gave fra ØIT til Sånafest.


Kunstnerisk leder og vert: Lucas De Man (Stichting Nieuwe Helden)
Vert: Oukje den Hollander (Stichting Nieuwe Helden) 
Musikk: Niels Kuiters (Stichting Nieuwe Helden)
Research og kreativ produsent: Jasper van den Berg (Stichting Nieuwe Helden)
Produksjonsledelse Nederland: Jip Verweil (Stichting Nieuwe Helden) 
Kurator-produsent Norge: James Moore (Østfold Internasjonale Teater)
Produksjonskoordinator Norge: Fredrik Borgund (Østfold Internasjonale Teater)


Co-produksjon: Atelier 231 (FR), Festival di Terni (IT), Freedom Festival (UK), La Strada Graz (AT), Lieux publics (FR), Norfolk & Norwich Festival (UK), Oerol Festival (NL), Theater op de Markt (BE) and UZ Arts (UK) og Østfold Internasjonale Teater (NO). 

Prosjektet er et pilotprosjekt under IN SITU ACT og er støttet av EU-programmet Kreativt Europa, samt av Viken Fylkeskommune. In Search of Democracy 3.0 er en gave fra Østfold Internasjonale teater til Sånafest.

In Search of Democracy 3.0 is supported by IN SITU, the European platform for artistic creation in public space, in the frame of the project IN SITU ACT, co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

 
 
 

EL MAOUT - SÅNAKLUBB

 
 

Dato: 22.juni kl. 23:30-02:00 

Pris: torsdagspass

Sted: Hølen Kafé

EL MAOUT - DJ SET (Carribean/Afro/electro/techno)

Vi gjentar suksessen fra 2019 og inviterer El Maout tilbake på SÅNAFEST!  Denne gangen står han bak dj-bordet og spiller plater for oss som en del av festivalens aller første SÅNAKLUBB. El Maout fra Bretagne vil denne natten ta oss med på en reise ut på noen av verdens mest spennende dansegulv. Gjør deg klar til en forrykende, svett og herlig klubb-opplevelse, og slipp deg løs blant danseglade hørninger i sommernatten. 

El Maout, eller Manuel Quemizet, som han egentlig heter, er bl.a. kjent i Norge gjennom NRK sin serie Sirkusseilerne. Han tok publikum med storm ved Sånafest i 2019 og vi gleder oss stort over å ha han tilbake i vår landsby. Begrenset med plasser!

 

 
 
 

BELIEVE - Structure Couple

 
 

Tid: Lørdag 24.juni kl.19:30

Pris: Lørdagspass

Sted: Muggestad gård, Elverhøyveien 25, 1550 Hølen 


Med føttene festet i gulvet og øynene klistret til en mystisk horisont. To vertikale kropper dirrer lik de to nålene på en seismograf som måler bakkens bevegelser under et jordskjelv. De vil fortsette å riste til ekkoet av kontratenor Klaus Nomis tragiske bønn i Purcells Cold Song går fullstendig i oppløsning.

I 9 år har Lotus Eddé Khouri og Christophe Macé jobbet med å utvikle en samling korte "koreografiske miniatyrer". Disse er basert på de samme prinsippene: En bevegelse blir utfordret av utholdenhet og repetisjon og gradvis deformert – akkompagnert av et populært musikkspor i loop.

Structure Couple er støttet av det franske kulturdepartementet og flere franske organisasjoner. BELIEVE ble nylig plukket ut til den anerkjente dansefestivalen Aerowaves i 2023. På Sånafest er forestillingen tilrettelagt for låven på Muggestad gård.

Praktisk informasjon:

Det er mulig å bli med en samlet tropp som går ned til forestillingen fra festivalhagen kl.19:00

Parkering ved tennisbanen i Hølen, Elverhøyveien 32 eller Hølen skole

————

Konsept, koreografi, utøvere:

Lotus Eddé Khouri og Christophe Macé 

Musikk:

Jean-Luc Guionnet

Lys:

Chloélie Cholot og Structure-Couple 

Produksjonskoordinator og videograf:

Floriane De Gracia

Produksjon:

Chorda 

Co-produksjon:

Paris Réseau Danse

CCAM - Scène Nationale de Vandeouvre-lès-Nancy

Boom'Structur 

Støttet av:

Drac Île-de-France

Regionen Île-de-France

Paris kommune


 
 
 

Vadmelsbanden - KRÅKA

 
 

Tid: 23.juni kl. 22:45, del 1 av Sånanatt

Pris: Fredagspass

Sted: Oppmøte festivalhagen

Triggervarsel: SÅNANATT inkluderer nakenhet, og noen scener som kan virke støtende for noen. Forestillingene har også deler med høy lyd.

Kråka - Atmosfærisk teateropplevelse på elva

I Kråka følger vi de slemme kråkenes marsj mot byen. Generalen kommer flyvende på satans kråke. Han lander i kulpen i Hølen sentrum, og det gyter frem soldater opp fra helvete. De skal han bruke til å angripe byen og kverke alle.

Vadmelsbanden (etabl. 2019) er et teaterkompani bestående av regissør Sebastian Warholm, scenograf Ole Petter Ribe, dramaturg Simen Formo Hay, komponist Eirik Vildgren og filmskaper Magnus Holmen. Kompaniet knytter til seg skuespillere som Sindre Hansen, Mikkel Gundelach, Brede Fristad og Jacob Jensen m.fler. 

Kompaniets estetiske univers er tuftet på eldre norsk folkekultur. Visningene foregår alltid i forbindelse med naturen og vektlegger organiske og akustiske virkemidler som fakler og bål, samt naturinstrumenter. Kompaniet kombinerer installasjoner og byggverk med et nedstrippet og naivt scenespråk. På Sånafest vil forestillingen Kråka vises på elven Såna, på “Kulpa”, midt i hjertet av Hølen. 

Vadmelsbanden har produsert en rekke forestillinger de siste tre årene. Isprinsessen i Østmarka i Oslo, februar 2020. Høstbade under Teaterfestivalen i Fjaler 2020, en forestilling som ble trukket frem som et av høydepunktene fra teateråret 2020 i Norsk teater- og Shakespearetidsskrift. Nyttårstalen i Østmarka i Oslo, nyttårsaften 2020. Mannen og Kråka, Kjøpmannen og Mannen og Måka under en lengre turné på Vestlandet 2021. Vadmelsbandens pågående samarbeid med Østfold Internasjonale Teater viderefører kompaniets kildebruk av middelalderballaden Kråkevisa; hvor bonden, som skal ut i skogen for å hogge ved, tar opp kampen med en tilsynelatende enorm og dødelig kråke. Vadmelsbandens visninger på Sånafest er del av det to-årige oppholdet i Østfold, og er del av en større fortelling.

Under Sånafest er Vadmelsbanden til stede på ulike måter: 

Kjøpmannen er å se rundt om i Hølen hele festivalhelgen. Særlig under markedet lørdag 24. juni kl. 14.00 - 17.00 i festivalhagen vil du kunne møte denne karen. Han selger sine varer fra en tohjuling, og slår gjerne av en prat! Han er en uheldig stakkar som ikke eier skjorta. Ei heller gjør han en flue fortred. Under markedsdagen kan man kjøpe de deilige sylta glassgreiene hans og all den hjemmespikka driten han lager. Men kråkene lusker blant bodene, de har infiltrert markedsdagen! Hva vil skje når Kjøpmannen møter djevelen selv? 

Installasjonen Kjøpmannen er mulig å oppleve under festivalen fra 20-25.juni.

Kl. 14-18 hver dag, kl.11-14 søndag 25.juni.

 
 
 

SÅNANATT - NEST og Vadmelsbanden

 
 

Tid: 23.juni kl. 22:45-01:30

Pris: Fredagspass

Sted: oppmøte Festivalhagen

Triggervarsel: SÅNANATT inkluderer nakenhet, og noen scener som kan virke støtende for noen. Forestillingene har også deler med høy lyd.

Kråka av Vadmelsbanden (DEL 1)

NEST av Marie Gyselbrecht (DEL 2)


Det er Sankthansaften og vi inviterer til Sånanatt, årets lyseste natt fylt med en god dose mørke. En uforglemmelig scenekunstopplevelse med verk av Vadmelsbanden og Marie Gyselbrecht (til daglig fast danser i ensemblet til det anerkjente dansekompaniet Peeping Tom).

 

Sånanatt foregår utendørs i all slags vær. Vi anbefaler påkledning etter værforholdene.

Ta gjerne med et ullpledd. Vi serverer varm drikke.

Vandringen til spillestedet der NEST skal være tar ca 20 minutter å gå

Ved behov for universell tilrettelegging, ta kontakt med arrangør.

Ved forestillingen NEST så anbefaler kompaniet selv en aldersgrense på 14 år. Ta kontakt vedrørende spørsmål her. 

 

 
 
 

MASISI og WHY I DANCE

 
 

Dato: Vernissage 22.juni kl.16:00 (Utstillingen er åpen fra 22. -25. juni)

Pris: GRATIS

Sted: Hølen Kafé

-

Why I dance vises i samarbeid med Hølen Filmklubb i annekset til Hølen Kafé:

22.juni: 16:45, 19:45 og 21:15

23.juni: 13:00, 16:00, 19:00 og 20:00

24.juni: 14:30, 16:15, 18:30

25.juni: 13:00


MASISI og WHY I DANCE av Andreas Strand Renberg


Sånafest har gleden av å presentere en utstilling av Andreas Strand Renberg med prosjektet MASISI og visning av dansedokumentaren “Why I dance” på Hølen Kafé. 


MASISI var Andreas sitt siste prosjekt og består av en samling fotografier som utforsker livene til homofile haitiske menn som har flyktet fra vold og trusler i Haiti til Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Ordet “masisi” betyr homofil på haitisk kreolsk. Det er ofte et negativt ladet ord og det er en stor bevegelse som arbeider politisk for å kriminalisere homofili som lov, godt støttet av amerikanske kristne organisasjoner med store økonomiske muskler. MASISI var ment å være et tverrfaglig kunstprosjekt, skapt i samarbeid med homofile haitianske kunstnere, og skulle resultere i en danseforestilling, dokumentarfilm og fotoutstilling. Andreas gikk dessverre bort i desember 2022 mens han var i full gang med å utvikle MASISI-prosjektet. Han klarte imidlertid å fullføre en del av fotografiene. Bildene ble presentert på Preus Museum i Horten i 2022. Utstillingen på Hølen Kafé vil fokusere på disse verkene, samt upubliserte filmopptak som skulle være en del av MASISI-dokumentarfilmen. 


Why I Dance (2021) er en dansedokumentar regissert av Andreas Strand Renberg. Kortfilmen ble produsert og presentert av Sånafest og er blitt en internasjonalt anerkjent kortfilm som har vunnet flere priser i Norge og utlandet. I 2018 jobbet den franske koreografen Louis Clément da Costa med en gruppe unge dansere i Kigali i Rwanda. Temaet de arbeidet med var frihet. Koreografien er i fremført på ulike steder rundt om i Kigali og filmen gir et glimt inn i den rwandiske hverdagen. Her blir man kjent med de unge dansernes streben og lidenskap for dans, i kontrast til et bakteppe som oppleves som forvirrende, mørkt og ubehagelig komplisert å få grep om. Filmen vises i samarbeid med Hølen Filmklubb og på gitte tidspunkter i annekset til kafeen. 


Andreas Strand Renberg var en allsidig kunstner som jobbet med film, fotografi, musikk og bevegelsesbasert teater. Han vokste opp i Hølen, der Sånafest har vært lokalisert siden 2014. Andreas ble uteksaminert med en bachelorgrad i fysisk teater i Sveits i 2008, og jobbet siden som skuespiller og musiker ved gateteateret Stella Polaris, før han la ut på en toårig seil-ekspedisjon med sirkuskompaniet Zirk Mir. Han arbeidet med en rekke kunstprosjekter, deriblant musikkvideoer for artister som Boukman Eksperyans, El Maout og hans eget band Madamamwe, samt installasjoner og forestillinger i samarbeid med Teater F ved Henie-Onstad Kunstsenter og Nasjonalmuseet i Oslo. Andreas spilte en helt sentral rolle i utviklingen og driften av den internasjonale stedsspesifikke kunstfestivalen Sånafest i Hølen, der han delvis bodde og jobbet fra 2014 til 2022. 


MASISI

“MASISI er et dokumentarprosjekt om homofile haitianske menn som har flyktet fra vold og trusler i Haiti til Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Bildene er laget i tett dialog med modellene, der vi sammen søker etter hva som best representerer deres frieste versjon av dem selv. Prosjektet utforsker deres forhold til kjærlighet og hat, deres drømmer og spiritualitet og deres vei for å finne frihet og mot til å uttrykke sin personlige identitet. Som kjæreste til en homofil haitisk mann har jeg måttet oppholde meg i Santo Domingo i Den dominikanske republikk i lang tid, da dette er det eneste stedet han kan reise med sitt haitiske pass, og hvor vi føler oss trygge. Her har jeg blitt kjent med flere og flere homofile flyktninger fra Haiti, som har forlatt sine hjem og familier i søken etter frihet for å finne sin egen identitet. De lever ofte med få ressurser, uten arbeid eller papirer og oppholder seg uten dokumentasjon mens de gjemmer seg for myndighetene i Santo Domingo. Siden 2018 har jeg intervjuet og dokumentert livene til flere av dem jeg har møtt. Deres historier handler ofte om hvordan de har levd mens de har gjemt seg av frykt for vold og trusler om drap i Haiti, eller om hvordan de har blitt kastet ut av sine hjem på grunn av sin seksuelle legning.” Andreas Strand Renberg 2022

Utøvere: Geordany, Junior, Kendji, Stanly og Vicky

“Why I dance” 

Omtale fra Multiplié Dansefilm:

“Juryen ønsker å rette en hederlig omtale til en film som viser kjærligheten til, risikoen ved, og viktigheten av å få danse. Filmen er godt fortalt både filmatisk og dramaturgisk, med kvalitet i alle ledd. Det stilistiske og realistiske underbygger gleden i dansen. Det veksles mellom sekvenser av ren dans, dokumentarsekvenser, og dans ute blant folk. Gjennom portretter og fellesskap får vi se dansen som noe eksistensielt og essensielt. Dette er virkelig en film som gir innblikk i hvorfor vi danser.” - Multiplié Dansefilm, januar 2022



Regissør Andreas Strand Renberg forteller:

«Rwanda har en mørk fortid, men oppleves ved første øyekast som et overraskende fredelig, rent og vennlig sted. Ikke slik man kanskje forventer når man ser for seg klisjeen om Afrika. Raskt forstår man likevel at det er umulig som hvit europeisk kunstner å skulle formidle en sannhet om et fremmed land. I et forsøk på å ikke gjøre den typiske feilen vi alltid gjør, der vi begynner med det bildet vi har som utgangspunkt og dermed bare forsterker vårt europeiske syn på eksotiske steder, ønsket jeg å spille inn filmen i de vakre, rene gatene og foran de store moderne bygningene. Men litt etter litt viste det seg at bak den vakre fasaden fantes det et strengt regime av regler og kontroll, og de rene parkene som først var så deilige å se på ble endret til et symbol på hvor lite frihet menneskene jeg ble kjent med faktisk hadde. Grunnen til at parkene var så rene var fordi det var ulovlig å oppholde seg i dem. Den største utfordringen med innspillingen viste seg å nettopp være de vakreste områdene, og vi ble avbrutt flere ganger av statens sivilkledde informanter med trusler om fengsling og inndragning av kamerautstyr. Det var danserne som risikerte mest. Dermed endte vi med å spille inn scener i områder der vi i minst mulig grad måtte frykte problemer med myndighetene, og slik ble scenografien preget av forfalne hus og nedlagte markeder. I den siste perioden av prosjektet ble jeg invitert hjem til danserne. Det var da jeg virkelig begynte å skjønne at Rwanda hadde mange fasader. De danserne jeg jobbet med var ikke en del av den strukturen jeg hadde blitt kjent med først, og det kunstmiljøet jeg først var blitt introdusert for og imponert av begynte jeg å se på som en elite av rike livsnytere isolerte fra de håndbyggede leirhyttene noen av danserne bodde i.

Hjemme i Norge måtte jeg ta mange runder på hvordan man kan fortelle noe om et sted man ikke forstår. Jeg var i samtale med rwandesere i Norge og holdt dialogen med dansere og andre bekjente i Rwanda. Hva som er sannheten var ikke lik for dem alle og jeg måtte innse at det ikke kunne være min oppgave å fortelle noen andre sin historie. Filmen er dermed ikke et forsøk på å fortelle en sannhet, men på å la et utvalg av det som skjedde, det som var der akkurat der og da presenteres. Dette er ikke et riktig bilde av Rwanda, og poenget er heller ikke å tegne det. Men tilfeldigvis i Rwanda ble jeg, Louis og Ingrid kjent med en gruppe dansere som gjennom sin lidenskap for dans har noe å formidle til oss, helt uavhengig av hvor vi er i verden. Vi burde alle danse og vi har alle grunner til å gjøre det.»



Priser: 

  • Best Story, Divulge Dancers’ Film Fest

  • Visionary 2021, kNOwBOX Dance Film Festival

  • Best dance film (Short), Berlin Indie Film Festival

  • Best first time director, Hollywood on the Tiber Film Awards

  • Honorable Mentions, Multiplié Dance Film


———————

Spilletid: 24 min

Regi og klipp: Andreas Strand Renberg

Koreografi av Louis Clément da Costa

I samarbeid med Snipers Dance Crew og Guardians Dance Crew

Foto: Ingrid Styrkestad og Andreas Strand Renberg

Musikk: GIDGE, skrevet og produsert av Ludvig Stolterman & Jonatan Nilsson, utgitt av Atomnation Music Publishing, lisensiert fra Atomnation, www.atomnation.net 

Dansere: Junior Valens, Ismael Iradukunda, Christian Ntaganda, Olivier Mutuga, Sabin Nyirimanzi, Musafiri Uwamungu, Tresor Twishime, Albert Djuma

Produsert og presentert av Sånafest - stedsbasert kunst og performancefestival

Produsenter: Frances Gerono Huby, Thea Færden Bringsværd, Ingvild Isaksen, Mikkel Rasmussen Hofplass og Andreas Strand Renberg

Kunstnerisk konsulent: Idun Hermansen Kvasbø

Oversettelse: Balita Sunz, Phocas Kayitare, Jill Kirchman, Ismael Iradukunda

Videoinstallasjon: Alf Ollett

Filmpremiere i samarbeid med Hølen Filmklubb 

Støttet av Vestby Kommune, Viken Fylkeskommune og Norsk Kulturråd

Spesiell takk til Ariane Zaytzeff for hjelp på veien

Visning og utstilling er sponset av Hølen og Såner Vel


 
 
 

Sommerskole på Sånafest

 
 
 

I samarbeid med Vestby Kulturskole, Bifrost Hølen Regnbueteater og HIK arrangeres det sommerskole for barn!

I år finnes det hele 6 kurs for barn og unge som ender med visninger under Sånafest! 

Meld deg på parkour, låtskriving, visuell kunst, teater, luftakrobatikk eller kurs i hvordan være dj, der du blir med på å lede 10 min dance parties under Sånafest. 

Påmelding gjøglerteater

Søk disiplinen «Sommerkurs i gjøglerteater», på Vestby kulturskoles hjemmeside, via «søk plass», «Sommerkurs 2023», maks 20 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 4. juni.

Har du spørsmål? Kontakt Silje Martens: silje.martens@vestby.kommune.no, mobil 95 87 77 95

Påmelding luftakrobatikk

Søk disiplinen «Sommerkurs i luftakrobatikk», på Vestby kulturskoles hjemmeside, via «Søk plass», «Sommerkurs 2023». Maks 10 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 4. Juni

Har du spørsmål om kurset? Kontakt Wiktoria Wiktorczyk, mobil 486 39 138.

Påmelding låtskriving

Søk disiplinen «Sommerkurs i låtskriving», på Vestby kulturskoles hjemmeside, via «søk plass», «Sommerkurs 2023», maks 10 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 4. Juni.

Påmelding kunstworkshop for ungdom

Søk disiplinen «Kunstworkshop Sånafest», på Vestby kulturskoles  hjemmeside, via «søk plass», «Sommerkurs 2023», begrenset antall plasser.  Påmeldingsfrist 4. juni.

Spørsmål om påmelding: kulturskolen@vestby.kommune.no, tlf 64980706

Påmelding parkour

Praktisk informasjon

Når og hvor:     

Torsdag 22.6, kl.12:00-15:30: Festivalhagen, Elverhøyveien 11, 1550 

Fredag 23.6, kl.12:00-15:30: Sirkusteltet, Hølen torg

Lørdag 24.6 kl.12:00-13:30: Sirkusteltet, Hølen torg

Inviter familie og venner til visning og start av familiedag lørdag 24.6. Kl.13:00 på Hølen torg

Pris:  375 kr  

Påmelding: Maks 15 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 9. Juni. 

Ta med: Nok drikke og mat, klær som man kan bevege seg i

15 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 9.juni

Spørsmål om påmelding: post@saanafest.com , tlf 47664243

SOMMERKURS med JOF/ 10 min dance parties

Er du mellom 11-16 år og er nysgjerrig på å lære hvordan være en dj? Har du lyst til å bli en del av en gjeng som holder 10 minutters dansefester under Sånafest? Bli med på kurs med den internasjonalt anerkjente musikeren og kunstneren Joseph O'Farrell (JOF) fra Australia og samarbeidspartner Sam Halmarack, og vær med på å styre showet under Sånafest!

JOF ser etter: DJ-er, lys-/lydteknikere, dansere, festfolk, musikkentusiaster!

Hva er 10 min dance parties?

10 Minute Dance Parties turnerer over hele verden og foregår i en container. Prosjektet er en feiring av dans og fellesskap, og hovedformålet er å ha det så gøy som mulig, men det er også en liten vri: du har bare 10 minutter til å danse. Deltakerne vil sammen med JOF og Sam lede publikum i verdensrekordforsøk, dansekonkurranser og opplevelser inn i det ukjente! 

Praktisk informasjon: 

Kursdager:  Tirsdag 20.6. og onsdag 21.6, kl 12:00-15:30  

Showtime: 

22.juni 18:15-20:15

 23.juni 18:00-20:30 

24.juni 14:00-15:00 

Tidspunkter for show kan fordeles mellom deltakerne, men av erfaring er det gøy å være med på alt!

Hvor: Hølen skole. Når 10 min dance parties er i gang for publikum er det i en container i skolehagen.

Pris: 375,- 

Påmelding: Maks 10-20 plasser. Påmeldingsfrist 9.juni

Ta med: Nok drikke og mat

Påmelding: KLIKK HER

Har du spørsmål: post@saanafest.com / 47664243

 

 
 
 

Marie Gyselbrecht - NEST

 
 

Tid: ca.00:30-01:30, del 2 av Sånanatt

Pris: Fredagspass

Sted: Hemmelig, oppmøte til Sånanatt på Hølen torg kl.23:00

Triggervarsel: SÅNANATT inkluderer nakenhet, og noen scener som kan virke støtende for noen. Forestillingene har også deler med høy lyd.

Kraftfull danseopplevelse i måneskinn!


NEST er en stedsspesifikk danse- og teaterforestilling skapt av den belgiske koreografen Marie Gyselbrecht, til daglig fast danser i ensemblet til det anerkjente dansekompaniet Peeping Tom. Forestillingen stiller spørsmål rundt grenser og frihet, intimitet og privatliv i det offentlige rom. Hva skjer om du ikke lenger har et privatliv og et tilfluktssted, og det private blir tvunget til å eksistere i offentligheten? Tittelen “Nest” kommer fra en tanke om kroppen vår som et rede som beskytter oss.

I NEST møter du tre karakterer og en bil i et atmosfærisk landskap. De tre personene havner i flere relasjoner der de utfolder en ikke-lineær historie i grenseland mellom humor og tragedie. På søken etter et hjem kan bilen være det siste tilfluktsstedet før gaten. Bilen representerer også et av de viktigste symbolene på vår sivilisasjon og vår frihet. Et tegn på rikdom, et statussymbol og tvert imot, noen ganger også en erstatning for et hjem eller et midlertidig tilholdssted.

Dette blir en helt unik opplevelse i et univers du ikke vil gå glipp av! 

Praktisk informasjon:

  • Forestillingen er en del av Sånanatt. 

  • Vandringen til spillestedet tar ca 20 minutter å gå

  • Ved behov for universell tilrettelegging, ta kontakt med arrangør.

Kompaniet anbefaler en aldersgrense på 14 år. Ta gjerne kontakt med Sånafest vedrørende spørsmål her.

————

Konsept og regi: Marie Gyselbrecht 

Outside eye: Jordi Duran 

Utøvere: Luís Garcia, Antonio León, Mabel Olea 

Lyddesign: Annalena Fröhlich 

Produksjon: Pau Estrem 

Co-produsert av: Danseu Festival, HOP Plataforma og Festival Sismògraf

Støttet av: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

 
 
 

METAMORFOSE nr. 2

 

Foto: Maria Strand Renberg

 
 

Dato: 22.juni kl.20:15 

Pris: torsdagspass

Sted: oppmøte festivalhagen

METAMORFOSE nr. 2 - Livia & Petros

Performance, billedkunst og scenekunst møtes. 

Via skiftende uttrykk og former blir skapninger forbundet med publikum gjennom en rekke historier: en myte om en enøyd gudinne, en drøm om å falle i søvn i mors hule, en fortelling om en nyfødt som snakker i hele setninger og en sang på et lydløst piano.

Ved hjelp av teknikker fra billedkunsten og med kropper i samspill med leire og maling, forvandler de to utøverne seg til levende kunstverk. 

Petros Lappas er en gresk kunstner med base i Oslo og bakgrunn fra arkitektur, scenografi, performative installasjoner og andre former for visuell scenekunst. Livia Hiselius er utøver og skaper av scenekunst og en av de kunstneriske lederne i FiaskoKompaniet. Hun har base i Gøteborg. Til tross for forskjellig bakgrunn deler Petros og Livia lidenskapen for å utforske skjæringspunktet mellom performance og andre disipliner, som scenografi og objektteater. Petros og Livia møttes under studiene ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Dette er deres første samarbeid, som ble utviklet under et residensopphold ved Østfold Internasjonale Teater i mai 2023. 

I prosessen mot forestilling på Sånafest har Livia og Petros med seg Cecilio Orozco som outside eye, utdannet scenograf fra Akademi for Scenekunst i Østfold og Escuela Nacional de Arte Teatral i Mexico. Han jobber som scenograf, kostymeartist, lysdesigner og performanceartist. Cecilio er kreativt involvert i utviklingen av kunstprosjekter fokusert på forestillinger, teater og rom i forhold til samfunnet, både uavhengig og i samarbeid med andre.

Forestillingen er laget for voksne, men barn er velkomne i selskap med voksne. 

 

 
 
 

BENDIK GISKE

 

Foto: Pedro Küster

 
 

Dato: 22.juni kl.22:00 

Pris: ENkeltbillett eller torsdagspass

Sted: Oppmøte festivalhagen, Parkveien 4 1550 hølen

Åpningskonsert med Bendik Giske!

Det kunstneriske teamet i Sånafest har i flere år drømt om å få til en konsert med Bendik Giske. Nå brennaktuell med sitt tredje album som slippes 9.juni 2023 er vi enormt stolte over at det endelig skjer og at Sånafest er det første norske stedet Bendik gjester på denne releaseturnéen. Med sin saksofon i kofferten kommer han  direkte  fra Sonarfestivalen i Barcelona og rett til hagen som ligger ved porten til Hølens dype skoger.

Bendik Giske er en queer artist og saksofonist fra Oslo, med base i Berlin. Han har en unik evne til å ta lytteren med på en intensiv og hypnotisk opplevelse gjennom en rekke lydlandskap. Ved å eksperimentere med forskjellige rytmiske mønstre og lydteksturer skaper Giske en unik opplevelse som er vanskelig å kategorisere. Hans musikk er en fusion av jazz, elektronisk og eksperimentell musikk som stadig utfordrer lytteren. Giske tar for seg byggesteinene i elektronisk musikk og spiller det live, helt uten looping eller lignende, og omfavner sin menneskelige feilbarlighet. Han nevner Lindtrøms arpeggioer og Evan Parkers sirkelpust som referanser, og ved å kombinere disse ytterpunktene sammensmeltes frijazz og klubbmusikk. Giske er en allsidig artist med interesse for performancekunst og ulike kunstformer. Dette kan en se i hans trollbindende livekonserter, og i samarbeidsprosjekter han har vært en del av innenfor dans, performance og scenekunst, både som komponist og utøver. 

Med de to tidligere soloalbumene Surrender og Cracks, samt ved samarbeidet med Pavel Milyakov, har Bendik Giske blitt internasjonalt anerkjent av blant annet Pitchfork som en av de mest spennende artistene akkurat nå. For Cracks ble Bendik nominert til Spellemannprisen 2021 i i Åpen klasse og Årets internasjonale suksess, og til Nordic Music Prize i 2022. 

Vi gleder oss veldig til denne helt spesielle intime åpningskonserten i det grønne ! 

 
 
 

SOMMERKURS I PARKOUR

 
 
 

HIK og Sånafest inviterer til SOMMERKURS I PARKOUR med Be Flat!

Påmelding

Er du 10 år eller eldre og er nysgjerrig på å lære parkour? Bli med på kurs med den belgiske akrobat-duoen Be Flat!  Ward Mortier og Thomas Decaesstecker fra Be Flat kommer til Sånafest og vil sette sitt preg på festival-dagene, med bl.a. forestillingen Ludo og Arsène i Hølen lørdag 24.juni.

Første dag har vi trening i festivalhagen, på fredag og lørdag er vi ved sirkusteltet på Hølen torg. 24.juni viser barna et innslag av det de har lært på en opplevelsesvandring som en del av en familielørdag og markedsdag. Barna er først ute på denne vandringen og kan så bli med og oppleve resten av dagen.

Praktisk informasjon

Når og hvor:     

Torsdag 22.6, kl.12:00-15:30: Festivalhagen, Elverhøyveien 11, 1550 

Fredag 23.6, kl.12:00-15:30: Sirkusteltet, Hølen torg

Lørdag 24.6 kl.12:00-13:30: Sirkusteltet, Hølen torg

Inviter familie og venner til visning og start av familiedag lørdag 24.6. Kl.13:00 på Hølen torg

Pris:  375 kr  

Påmelding: Maks 15 plasser, så vær rask! Påmeldingsfrist 9. Juni. 

Ta med: Nok drikke og mat, klær som man kan bevege seg i

Har du spørsmål: post@saanafest.com / 47664243 

 
 
 

Bever? Bevares!

 
 
 

10-25.juni: AVBRUTT, HJEMME/GJEMME og EN, TO, TRE, EN, TO, TRE i omgivelsene i Hølen

3 skulpturer med inspirasjon fra beveren- Marianne Stranger (NO)

I elven Såna bor det bevere som dukker opp hver sommer litt før festivalen går av stabelen i juni.

Til årets festival er vi (og beverne) så heldige at vi får hele 3 skulpturer med lyd i landskapet av Marianne Stranger, som alle tar inspirasjon fra beveren i prosjektet Bever? Bevares! 

Verket EN TO TRE, EN TO TRE vises for aller første gang på Sånafest! Til årets festival holder Marianne også kunstworkshop fra 20-24.juni for alderen 12 - 18 år, der ungdommene lager sin egen beverskulptur. Kurset avsluttes med egen vernissage og utstilling 24.juni kl.12:30 i Såna-elven, i nærheten av festivalhagen.

Iscenesettelser i virkelige omgivelser står sentralt i mitt kunstnerskap. Arbeidene tar form som installasjon, skulptur, lydkunst, performance, tegning og scenografi. I det tverrkunstneriske opplever jeg en teatralitet, der de forskjellige elementene går i dialog med hverandre. Jeg leter etter dramatisk potensial i materialene, og surrealistiske scenarioer oppstår.

Som én av få dyrearter er beveren istand til å vesentlig forme det miljøet den lever i. Den feller trær og busker, og bruker de til byggemateriale i dammer, opp til flere hundre meter lange. Beveren er uhyre viktig for vårt økosystem. Den legger til rette for habitater og dens demninger hindrer erosjon for å nevne noe. I mange tilfeller blir beveren sett på som et skadedyr. Beverens måte å endre omgivelsene rokker ved vår forestilling om menneskets plass i hierarkiet. Det vi ser på som destruktivt, er konstruktivt for beveren. 

AVBRUTT

Sted: Grusplassen ved jernbanebrua i Hølen, rett opp trappene ved Hølen Kafé

En bevergnagd og knekt telefonstolpe er iscenesatt. Isolatorene er defekte, og et lydverk basert på lyden av en avbrutt telefonsamtale spilles ut. 

I byutviklingen tas det hensyn til naturen og dyrene, men lytter vi nok? Er beverens behov for felling av tre og bygging av habitat en underordnet plass i en by? Skulpturen “Avbrutt” er en innstilt samtale, en dialog som opphører, og mennesket og beveren blir to parter som ikke lenger snakker sammen.

HJEMME/GJEMME

Sted: Nede ved Såna-elven, rett nedenfor Hølen Kafé. Enklest nedgang til elveleiet er via Kongeveien 3 i Hølen

Å være hjemme er for alle levende vesener en ganske ulik realitet, men forventningen er den samme; Hjemme er et sted man bor, søker trygghet. Verket har sitt utspring i en beverhytte, der beveren tar materialer den finner og bygger sitt habitat. Hytteutbygging/ødeleggelse av dyrs habitater, jordskjelv og skred og et hjem i forfall er inspirasjonskilder til verket. I dette kaoset av planker og kvist kan man krype inn, og finne samhold, omsorg og trøst i det varme, nære og såre i stemmens toner. Vokalverket beveger seg mellom begrepene å gjemme seg, å gjemme på noe, og hva betydningen av hjemmet er.

EN TO TRE, EN TO TRE

Sted: Rett over på den andre siden av jernbanebrua fra “Avbrutt”/Hølen kafé

Et piano er knust av et tre gnagd av bever. Et lydverk av pianoet som knuses, der trematerialer og strenger klinger, strømmer ut av pianoet.

Knuste instrumenter har referanse til punk/ rock, og også avangardebevegelsen i kunsten på 60-tallet. Denne destruktive handlingen er for meg et uttrykk for endring, der noe nytt kan oppstå. I etterklangen av det knuste pianoet oppstår et dronende drønn i samspill med omgivelsenes naturlyder.

Lydmix av Jonas Bjerketvedt Hjemme/Gjemme

Sveisearbeid av Emil Magnussen ved Hjemme/Gjemme og Avbrutt

————

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd og Fond For Lyd og Bilde.

Teknisk støtte fra Urban Sound Art

"Vi arbeider for å skape en solid, kvalitetssikret og kreativ plattform for lydkunstnere. Vi jobber for å skape naturlige og bærekraftige rom for å diskutere, lære og inspirere! Målet vårt er å vise fram mangfoldet innen alle lydkunstsjangrene, primært i Østfold".

 
 

SÅNAFEST 2023

 
 

Velkommen til Sånafest 2023

Kjære publikum og alle nysgjerrige sjeler, hvor enn dere er: Gjør dere klare for Sånafest!

Jeg og Thea Færden Bringsværd er veldig stolte av å kunne presentere et program som vi føler inneholder selve kjernen og visjonen bak Sånafest. En festival skapt ut fra fire menneskers felles brennende engasjement og tro på at kunst og kultur innehar en helt spesiell evne til å samle mennesker, vekke følelser, reaksjoner og etterlate spor i samfunnet. At det å jobbe med kunst på et sted og med kunstnere innlosjert i lokale hjem i samspill og dialog med stedet og innbyggerne, er noe som kan bidra til samhold, fellesskap og en sterk stedsidentitet. Det å føle at en er del av noe større. Noe som igjen kan inspirere de neste generasjonene, slik vi og Sånafest er blitt inspirert av unike Hølen og generasjonene før oss.

Vi har hele veien mot årets festival vært fast bestemt på at dette skal bli en stor feiring og en fest uten sidestykke, hvor vi skal omfavne disse tankene og feire det å leve i øyeblikket. Vi har i år hele 39 kunstnere fra 16 forskjellige land boende i lokale hjem og jeg vil beskrive årets program som en eksplosiv ulmende vulkan klar for utbrudd. Et variert program som koker med en nysgjerrig livskraft og lekenhet. Med plutselige skjelv som rister i deg med sin nerve, tilstedeværelse, nærhet, ærlighet, såre mørke og befriende råskap. Etterfulgt av etterskjelv i form av fengende rytmer, akrobatiske krumspring, folkemøtefeeling, aksjonisme, samfunnsdebatt, latter, undring og en perfekt dose galskap.

Et gjennomgående tema i årets program kretser rundt hva som skjer og den risikoen en tar når vi tar steget utenfor de usynlige veggene vi har rundt oss hver dag. Fellesskapets vegger, vegger avtalt og satt av et felles samfunn som vi beveger oss innenfor. Slik som blant annet i fotoutstillingen MASISI av Andreas Strand Renberg. MASISI-utstillingen er en del av et større prosjekt som utforsker livene til homofile haitiske menn som har har måttet flykte fra vold og trusler i Haiti til Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Om mennesker som risikerer i verste fall å miste sitt eget liv ved å skille seg ut, bruke sin rett til å være den de er og gå utenfor veggen som er satt opp av sitt eget samfunn.

Vi oppfordrer i år til å være litt spontane, åpne opp for litt galskap i hverdagen.  

Prøv å ikke gå den veien du vanligvis tar, men isteden ta “Sånafestveien” i noen dager.  

Velkommen skal dere være til Sånafest 2023 - la oss sammen gjøre dette til en uforglemmelig opplevelse! God fornøyelse! 

Vennlig hilsen og vel møtt,  

Mikkel Rasmussen Hofplass

Kunstnerisk leder for Sånafest 2023 

 
 
 

Program

katalog

 
 

Sånafest 2023 nærmer seg! Her kan du se eller laste ned årets programkatalog

 
 
 

 Billetter

Vi selger ulike typer billetter til årets festival. Du kan velge mellom DAGSPASS som gir deg inngang til alle arrangementer på den aktuelle dagen, eller ENKELTBILLETTER til konsertene.

Scenekort, barn og ungdom opp til 25 år og studenter får rabatt på alle våre billetter.